Fortnox rekryterar IT-konsulter direkt från Experis Academy

Experis Academy är ett Accelerated Learning Program som intensivutbildar och vidareutvecklar IT-konsulter. På Fortnox har man tidigare rekryterat nyutexaminerade studenter direkt från utbildningen – nu återvänder man för att träffa och intervjua kandidater från höstens program. Fredrik Axelsson Dahlén, utvecklingschef på Fortnox, berättar varför.

Idag är det många branscher som kan vittna om svårigheterna i att hitta rätt kompetens. Framförallt IT- och techbranschen har länge har brottats med denna utmaning – och siffror visar att det saknas upp emot 70 000 it-experter i Sverige fram till 2022.

Fredrik Axelsson Dahlén är utvecklingschef på Fortnox, ett molnbaserat affärssystem för småföretagare som är marknadsledande i Sverige. Där vände man sig till Experis Academy för att rekrytera nytt till företaget.

– Sourcing är alla techbolags största utmaning. Vi ville prova Experis Academy för att
det lät som ett nytt och spännande grepp för att hitta nya medarbetare, säger han.

Experis Academy är ett skräddarsytt utbildningsprogram på tre månader. Det är en intensivutbildning där kandidaterna utbildas till IT-konsulter och börjar arbeta som konsulter hos en av Experis kunder efter programmet. Målet är att kandidaten sedan ska gå över till en anställning direkt hos kunden.

På Fortnox är man inte främmande för att rekrytera direkt från Experis Academy. 2019 anställde Fortnox tre kandidater från utbildningen, något som enligt Fredrik gick över förväntan.

– Vi hittade duktiga kandidater via Experis Academy som snabbt har kommit in på Fortnox och landat väl i respektive team. Vi upplever även att Experis Academy har varit öppna för vår input kring innehåll i utbildningen, vilket vi uppskattar, säger han.

I år återvänder Fortnox till Experis Academy med målet att anställa sex stycken kandidater som just nu går höstens utbildning i Växjö. Dessa kandidater ska arbeta hos Fortnox i Växjö och Malmö. Man söker främst fullstackutvecklare som gillar att jobba i team och som dessutom kan utveckla i en modern teknikstack baserat på Java och React.

På frågan om han har några råd till andra företag som funderar på att rekrytera direkt från Experis Academy lyfter Fredrik vikten av att investera i rekryteringen. Oavsett om en kandidat har lång erfarenhet, eller kommer direkt från en utbildning, så gäller det att ta hand om den som kommer in som ny på arbetsplatsen. En sak är dock säker: Fortnox har lyckats hitta rätt kompetens i Experis Academys kandidater.

– Experis Academy fungerar! Det har vi sett själva, säger han.