Vi träffar Erik från javaprogrammet

Experis Academy är en intensivutbildning med lön. Ett helt gäng kandidater utbildas med turbofart inom Java. En av dessa är Erik Johansson som vi har ställt några frågor till.

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är en person som gillar människor väldigt mycket, alla olika sorters människor. Jag tycker det är spännande att iaktta andra och jag gillar människor som är unika. Det är troligtvis därför jag kommer så bra överens med ”nördarna”, som kanske kan vara knepiga men som delar mina värderingar, och jag uppskattar människor som är väldigt kunniga.

Vad gjorde du innan du började på Experis Academy?
– Jag är ursprungligen från Dalsland och jag har tidigare läst till elektriker, men efter att ha arbetat med det i 5 år så kände jag att det var dags att byta spår. Då flyttade jag till Växjö och läste Nätverkssäkerhetsprogrammet på Linneuniversitetet. Det var väldigt roligt och jag blev introducerad till programmeringsvärlden och kände, att det här vill jag arbeta med.

Vad var det som lockade med Experis Academy?
– Eftersom jag inte arbetat inom IT-branschen tidigare visste jag inte riktigt hur jag skulle komma in i yrket efter 3 år på universitetet. Då dök möjligheten upp att få börja på Experis Academy och det tyckte jag passade väldigt bra. Utbildningen ger mig möjligheten att slipa på mina programmeringskunskaper och bli mer varm i kläderna innan jag ger mig ut i branschen på riktigt. Eftersom det är något helt annat än det jag arbetat med innan så ger det mig även möjligheten att få reda på lite mer hur IT-branschen fungerar och vad som förväntas av mig som utvecklare. Det är ett väldigt brett yrke, så jag känner att utbildningen ger mig en chans att hitta min roll som utvecklare och vad som passar mig bäst, och samtidigt bli säkrare på mig själv och att få programmera ännu mer.

Vad är dina förväntningar på utbildningen?
– Det går ju lite hand i hand med det jag nämnt tidigare, att jag ska hitta min roll som utvecklare. Jag vet ju att jag vill arbeta som utvecklare men jag är osäker på vilken roll som passar mig, och det känner jag att utbildningen kommer hjälpa mig att komma till insikt med.

Vad är dina intryck hittills?
– Jag tycker vi är ett väldigt gött gäng på Experis Academy. Alla är väldigt kunniga och drivna. Det finns alltid mycket kompetens i rummet och alla är väldigt hjälpsamma. Det är ett högt tempo, men i och med att alla har en utbildning sen tidigare så funkar det väldigt bra. Sen tycker jag att det är väldigt kul också.

Vad drömmer du om i framtiden?
– Jag känner att jag skulle kunna jobba med lite vad som helst så länge jag får göra något som jag brinner för och som intresserar mig. Den större delen av min vakna tid kommer jag ju att arbeta och därför är det viktigaste för mig att jag får jobba med något jag tycker är roligt. Om jag ska fantisera lite så ka det hade lockat att få bo och arbeta utomlands. Jag har rest väldigt mycket så det hade varit spännande att få uppleva en annan kultur och arbeta i en annan miljö.