IT-support: Verksamheten som fungerar bäst när den inte märks

Vad krävs av en IT-support 2025? I den här intervjun berättar Adam Larsson, Business Unit Manager på Experis, hur de arbetar i komplexa miljöer – där varje minut räknas – och hur AI förändrar förutsättningarna för framtidens användarsupport.
IT-support man vid dator

Jobbar ofta i det tysta – men avgörande när det gäller

Adam Larsson Business Unit Manager Experis– IT-supportens jobb handlar i mångt och mycket om att inte märkas när allt rullar på som det ska, men att kunna agera direkt när något plötsligt slutar göra det, säger Adam Larsson, Business Unit Manager på Experis.

För många av oss är IT-support något som först kommer på tal när något inte fungerar. Men i allt fler verksamheter är ett välfungerande supportteam helt avgörande för att det dagliga arbetet ska kunna fungera. När IT-systemen ligger nere påverkas inte bara tekniken, utan allt från produktionen till kundupplevelsen.

”Varje minut räknas” – support i dygnet-runt-produktion

Ett konkret exempel är ett pågående uppdrag där Experis bygger upp en supportverksamhet i en funktionskritisk produktionsmiljö som är i drift dygnet runt.

– I kundens produktion finns inget utrymme för avbrott. Vi behöver säkra upp med rätt kompetens, fysisk bemanning på plats dygnet runt och full beredskap för att lösa problem innan de hinner påverka produktionen negativt.

Kunden har cirka 2000 medarbetare inom produktion, där IT-systemen styr en stor del av verksamheten. Om produktionen står still en minut kan det kosta enorma summor.

Att leverera på hög nivå i sådana miljöer kräver inte bara teknisk kompetens, utan också full koll på bemanning, kollektivavtal och arbetsmiljölagstiftning.

– Vi analyserar när belastningen är som högst och planerar därefter. Vi har backup-lösningar om någon blir sjuk, och vi har juridisk kompetens som kan säkerställa att våra medarbetare är trygga i sin roll – inte bara tekniskt, utan också arbetsmiljömässigt.

Hög användarnöjdhet i komplexa miljöer

Caset är långt ifrån unikt. Experis arbetar med både kontorsmiljöer och industri, i allt från myndigheter till banker och försvarsindustri. I centrum står alltid användaren – den person som ska kunna arbeta obehindrat med sina digitala verktyg för att göra sitt jobb.

– Vi jobbar med kunder som har väldigt höga krav på användarnöjdhet, säger Adam Larsson. Det är det som kännetecknar alla våra kunder, oavsett bransch.

Både teknik och människor i fokus

När det gäller att rekrytera konsulter till Experis betonar Adam att det handlar om mer än bara teknisk kompetens:

– Nyckeln är att vi inte stirrar oss blinda på de tekniska kvalifikationerna, utan ser människan bakom. Självklart krävs en väldigt hög teknisk nivå, men också förmågan att kunna sätta sig in i människors problem, att verkligen förstå deras sense of urgency.

Rekryteringsprocessen handlar därför inte bara om kompetens, utan också om inställning och vilja att lära. I en roll där förutsättningarna kan ändras snabbt blir lärande en del av vardagen.

AI förändrar supportrollen i grunden

Vad ser då Adam för förändringar framåt inom IT-support?

– Den största skillnaden är sättet AI kan analysera data och göra prediktiva analyser på, och generera förslag för verksamhetens räkning.

Han nämner ett exempel där man har en förväntad livslängd på hårdvara på 3 år utan någon handpåläggning, men där man redan efter 2 år upptäcker en stor mängd av problem/incidenter. Med hjälp av AI kan man få ett starkt beslutsstöd att göra justeringar för att denna typ av ärenden ska minskas eller försvinna helt. Målet är alltid att problemen aldrig ska uppstå från första början. AI gör det möjligt att analysera och förebygga i sina supportfunktioner, men ökar också kraven på att människor hela tiden uppdaterar sig med ny kunskap.

Experis arbetar aktivt med kompetensutveckling, digitala läroplattformar och systemstöd som hjälper medarbetarna att hålla sig uppdaterade.

– Vi måste rusta vår personal för en ny verklighet där man behöver vara både tekniskt skarp och mänskligt närvarande.

Lokal närvaro som konkurrensfördel

I en tid där många företag väljer att plocka hem sin IT-support, har den lokala närvaron blivit en av Experis främsta styrkor. Vår modell bygger på en kombination av lokal expertis som säkerställer hög kvalitet och kundnöjdhet och närvaro där kunden befinner sig.

– Vi arbetar mycket nära våra kunder på den lokala marknaden i Sverige. Med en stark förståelse för vikten av support på det lokala språket och en fysisk närvaro där kunden befinner sig så blir vi en naturlig partner för företag som värdesätter en supportfunktion som inte bara löser tekniska problem, utan också främjar ett smidigt tekniskt och socialt samspel mellan tekniska experter och användare.

Adam fortsätter:

– Vår närvaro sträcker sig även globalt. Vi erbjuder lokala lösningar i alla länder där våra kunder är verksamma, med stöd av vårt globala leveranscenter. Denna struktur gör det möjligt för oss att tillhandahålla en single point of contact med gedigen kunskap om kundens IT-infrastruktur. På så sätt kan vi leverera högkvalitativ support som fungerar sömlöst och lokalt för kunder med verksamhet i flera länder.

Experis – konsultlösningar som passar både små och stora behov

Vill du stärka upp sitt supportteam med en ny medarbetare? Eller behöver du hjälp att hantera hela supporten för att fokusera på er kärnverksamhet. Experis har lösningar för både stora och små företag, både på distans och på plats. Här kan du läsa mer om våra lösningar för IT-support.

– Vi gör allt från enskilda styckesuthyrningar till att ta över och drifta hela miljöer.

Adam Larsson vill också betona att ingen utmaning är för liten:

– Det behöver inte vara stort: Kanske har ni svårt att täcka vissa timmar, svårt att hitta folk eller rätt kompetens? Vi hjälper gärna till att bolla möjliga lösningar utifrån vad vi kan!

Vill du veta hur Experis kan stärka din IT-support? Hör av dig till Adam Larsson, Business Unit Manager på Experis!