Sverige halkar efter inom IT
Det går inte att hymla om det. Den stora efterfrågan på kunnig IT-personal har lämnat ett stort kunskapsgap. Javisst, det finns de som fyller kraven men de är för få och de som vill höja sin kompetens har ibland svårt att hitta de rätta vägarna. Men det finns lösningar, dels de möjligheter som pandemin har öppnat upp, men även synen på att rekrytera på potential och förädla den kompetensen om finns tillgänglig.
Pandemin utmanar betydelsen av distans
Traditionellt sett brukar en anställd vara knuten till en geografisk plats. Även om möjligheterna har funnits länge att arbeta remote så har de flesta hållit fast vid tidigare arbetssätt. Men pandemin har utmanat synen på distansarbete och många är positiva till distansarbete även i ett nytt normalläge. Detta öppna upp möjligheten att utöka det geografiska omfånget vid rekrytering och locka fler kandidater med rätt kompetenser. Något som på ett sätt hjälper till att täppa till kunskapsgapet. Men det krävs mer.
Rekrytera på kompetens eller potential?
Givetvis ska man som rekryterare fokusera på både nuvarande kompetens och framtida potential. Men det går att fokusera på olika sätt för att sätta strategin av vad som ska presteras, när ska det göras och under hur lång tid. Att få precis rätt kompetenser på plats till din IT-avdelning kan vara tidskrävande, men det går. Men att hitta anställda med rätt potential som, med lite tålamod, kan växa i sin roll har visat sig ge både bredare mångfald och anställda som stannar längre på arbetsplatsen. Men hur tar man reda på om dina talanger har rätt potential?
Hitta framtidens IT-talanger och utveckla dem
Genom att ställa lägre krav på kunskaper kan man mäta framtida potential genom olika begåvningstester i kombination med personlighetstest. På så sätt kan du avgöra vem som kan nå högst potential med rätt guidning. Men vad gör man sedan? Anställa på potential och vänta på utvecklingen? Det gäller även ha den rätta infrastrukturen på plats och erbjuda den utveckling som krävs.
När en anställd har stor potential krävs det insatser i form av mentorskap och tillgång till utbildningsmaterial som är pedagogiskt, uppdaterat och lättillgängligt. För att utvecklas i rätt riktning kräver ett bra ledarskap och en ständig vilja att lära sig. Vad gäller utbildningsmaterial finns det ett brett omfång av digitala kurser som berör leverantörer, aktuella kodspråk och ramverk.
Experis mål – Att täppa till kunskapsgapet inom IT
Med ett överhängande kunskapsgap för de personer som vill utvecklas och har potentialen att nå långt. Vi på Experis följer utvecklingen och har nyligen lanserat vår smarta digitala utbildningsplattform som bygger på future fit. Experis Career Accelerator (ECA) värderar kandidatens nuvarande kunskapsnivå och potential och ger konkreta förslag på karriärvägar. För när rätt personer med rätt inställning får möjligheten kan vi tillsammans hjälpas åt att täppa till kunskapsgapet och ta oss in i framtiden. För potentialen finns där och med de nya möjligheter som öppnar upp sig på andra sidan Covid-19 står vi rustade för att nå nya mål.
Potential och kompetensutveckling i fokus för framtidens IT-rekrytering
De senaste åren har fått vi fått anpassa oss till en ny verklighet. Både på individnivå och för företag. När det kommer till rekrytering och bemanning inom IT fanns det redan före pandemin höga krav på att hålla sin kompetens uppdaterad. Till detta har Covid-19 gett oss nya utmaningar och möjligheter att arbeta utefter. Samtidigt finns det ett rådande kunskapsgap på den svenska marknaden som behöver täppas till. Därför har det blivit allt viktigare att fokusera på potential och därefter skapa möjligheter till guidning och kompetensutveckling. Något som visat sig ge mer lojala medarbetare och ökad mångfald. Hur kan vi jobba med detta och vilka lösningar finns för att täppa till kunskapsgapet?