Inför semestern är det mycket som ska förberedas, slutföras och lämnas över till kollegor. Då är det inte helt ovanligt att IT-säkerheten hamnar i skuggan och glöms bort. För att slippa cyberattacker och säkerhetskriser mitt i ledigheten guidar vi dig i hur du säkerställer informationssäkerheten under semestern.
1. Phishing
Den troligtvis vanligaste bedrägeriformen, där någon försöker lura dig att klicka på en osäker webbsida eller att lämna ifrån dig information. Var extra vaksam på mejl med inbäddad text i bilden, e-postadresser med ovanligt utseende eller länkar med exempelvis en extra bokstav eller siffra. Bedragare utnyttjar mer än gärna människors rädsla, osäkerhet och okunskap.
2. Lösenordshanterare
I takt med att internet erbjuder allt fler tjänster som ska underlätta våra liv, ökar också antalet lösenord vi måste hålla koll på. Följden blir ofta att vi har samma lösenord för flera tjänster, vilket förhöjer risken. En lösenordshanterare kommer ihåg alla dina lösenord och kan generera nya starka och unika lösenord för kommande registreringar.
3. Berätta inte vad du gör
Det kan vara frestande att skryta om hur fint det är på semestern vid medelhavet på sociala medier. Men för en bedragare likväl för en klassisk inbrottstjuv så är det mycket värdefull information. Vänta därför med att lägga ut semesterbilderna tills du kommer hem. Av samma anledning bör du även vara försiktig med autosvar på mejlen.
4. Använd bara betrodda nätverk
Det är fortfarande alldeles för lätt att lura av någon information på ett osäkert nätverk. Om du måste använda okända nätverk – koppla upp dig med VPN för att få en privat och krypterad kanal.
5. Säkerhetskopiera
Om din säkerhetsstrategi ändå råkar släppa igenom en cyberattack i någon form, gäller en av de äldsta skyddsmekanismerna: backup. Du riskerar inte att få alla dina digitala minnen och viktiga dokument krypterade av ett ransomware efter ett för hastigt klick. Men om det händer så kommer din säkerhetskopia att vara ovärderlig.
Glöm inte!
Det kan vara svårt att avgöra om en webbadress är äkta eller inte. Om ett phishingmejl försöker dirigera dig till en falsk webbsida kommer lösenordshanteraren inte att logga in dig eftersom adressen inte är korrekt.