Så byter du karriärbana – även på en skakig arbetsmarknad

Är du nyfiken på att utforska en ny bana i arbetslivet men osäker på om du vågar ta steget? Tider av pandemi och ostadighet på arbetsmarknaden gör det förstås inte enklare att gå från tanke till handling. Det finns dock väldigt många olika sätt att sätta ny kurs i karriären – och många är tryggare än man tror. Här är tre vägar att utforska!

byta-karriarbana-pa-skakig-arbetsmarknad
1. Skola om dig
Att ”sätta sig vid skolbänken igen” kan se väldigt olika ut. I Sverige finns goda möjligheter att byta bana genom utbildning. Det finns en rad både längre och kortare utbildningar för vilka du kan söka studiemedel under tiden du pluggar.

För många är dock längre utbildning med det begränsade studiemedlet inte ett alternativ. Då kan en intensivutbildning vara något för dig! Ett exempel är Experis Academy. Vi erbjuder skräddarsydda utbildningsprogram med inriktning på IT, där du som kandidat får lön från dag ett. Utbildning ges under tre månader med högt tempo och med fokus på praktiskt lärande, samarbeten i team och konstant feedback – allt för att säkerställa din kompetensutveckling under programmet. Ta reda på mer om Experis Academy och nästa ansökningstillfälle!

2. Bygg och använd ditt nätverk
Om du vet vad du vill göra, men inte riktigt hur du ska börja kan det vara en bra idé att ta hjälp. Känner du någon som har gjort en resa liknande den du vill göra? Dra nytta av den personens erfarenheter. Här finns också möjligheten att ta kontakt med en karriärcoach för att sätta bollen i rullning.

I nästa steg kan du registrera ditt CV hos rekryteringsföretag och berätta att du vill ändra riktning; de kan ofta bidra med vägledning. Du kan också ta direktkontakt med företag genom att skicka in ditt CV och föreslå ett möte.

3. Testa konsultlivet
Är du sugen på att byta bana men vet inte riktigt vad du ska göra? Då kanske rollen som konsult är nästa steg i karriären. Som konsult hos Experis får du möjlighet testa flera olika arbetsplatser och roller samtidigt som du får tryggheten i en fast anställning. Läs mer om konsultlivet och hur vi kan hjälpa dig komma igång!