– Trots ett svagare konjunkturläge har arbetsgivarna inom it-branschen optimistiska anställningsplaner inför 2024. Även totalt för Sverige är sysselsättningstrenden relativt stark sett ur ett historiskt perspektiv. Det sticker ut jämfört med andra prognoser, och it- och techbranschens höga sysselsättningsprognos kan bero på att det är fortsatt svårt att hitta rätt kompetens, säger Michael Egnell, vd för Experis Sverige.
Medan svenska arbetsgivare på riksnivå förväntar sig en viss minskning av efterfrågan på arbetskraft inför det första kvartalet 2024 så går it-branschen tydligt mot strömmen. Jobbprognosen på optimistiska +44 procent är en betydande ökning jämfört med föregående kvartal, då sysselsättningsprognosen låg på redan starka +30 procent.
Arbetsmarknadsbarometern visar stora skillnader mellan olika branscher inför Q1 2024.
Utöver it-branschen sticker bank-, finans- och fastighetsbranscherna ut med en kraftigt positiv prognos på hela +46 procent.
– De spretiga jobbprognoserna är ett tydligt tecken på att branscherna påverkas av den ekonomiska situationen i olika grad och i olika takt. Samtidigt är kompetensbristen fortsatt stor även på arbetsmarknaden i stort, så det blir allt viktigare för svenska arbetsgivare att satsa på intern utveckling och utbildning för att kunna möta organisationens behov, säger Michael Egnell.
Globalt är det just arbetsgivarna inom it-branschen som är mest optimistiska av samtliga branscher, med en sysselsättningsprognos på +36 procent. Även bank-, finans- och fastighetsbranscherna har stark framtidstro med en jobbprognos på +34 procent. På nationsnivå sticker de ekonomiska stormakterna ut, med starka jobbprognoser i Indien (+37 procent), USA (+35 procent) och Kina (+33 procent).
Mätningen utfördes under perioden 2–31 oktober 2023.
ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer för det andra kvartalet 2024 presenteras den 12 mars.
Svenska branschprognoser
• Bank-, finans- och fastighetsbranscherna, +46 procent
• IT-branschen, +44 procent
• Telekom- och mediabranscherna, +23 procent
• Energi- och samhällsservice, +22 procent
• Transport, logistik och fordonsindustrin, +20 procent
• Råvaror, gröna näringar, bygg- och tjänsteföretag, försvarsindustrin +18 procent
• Servicenäringen samt parti- och detaljhandeln, +18 procent
• Hälsa-, sjukvård och Life science, +17 procent
Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch
• IT-branschen, +36 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranscherna, +34 procent
• Telekom- och mediabranscherna, +31 procent
• Hälsa-, sjukvård och Life science, +28 procent
• Råvaror, gröna näringar, bygg- och tjänsteföretag, försvarsindustrin, +28 procent
• Energi- och samhällsservice, +26 procent
• Transport, logistik och fordonsindustrin, +26 procent
• Servicenäringen samt parti- och detaljhandeln, +22 procent
Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det första kvartalet 2024 förväntar sig 38 procent av de svenska arbetsgivarna att öka arbetsstyrkan, 43 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan 17 procent förutser en minskad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +21 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +22 procent. Samma beräkning sker i samtliga 41 länder.
Om ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) är den mest omfattande och framåtblickande arbetsmarknadsundersökningen av sitt slag, och används globalt som en viktig ekonomisk indikator. Arbetsmarknadsbarometern har funnits i Sverige i 20 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 40 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 41 länder. I Sverige har 788 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 2–31 oktober 2023.
Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 60 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i hela världen: ”How do you anticipate total employment at your location to change in the coming three months as compared to the current quarter?”. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.
Om uttalandena
Detta pressmeddelande innehåller framåtblickande uttalanden, inklusive uttalanden om ekonomisk osäkerhet och om arbetskraftsefterfrågan i vissa regioner, länder och industrier. Faktiska händelser eller resultat kan avsevärt skilja sig från dessa uttalanden på grund av risker, osäkerheter och antaganden. Dessa faktorer inkluderar de som finns i företagets rapporter inlämnade till SEC, USA:s värdepappers- och börskommission, inklusive informationen under rubriken "Riskfaktorer" i dess årsrapport på Formulär 10-K för året som avslutades den 31 december 2022, information som härmed är införlivad som referens. ManpowerGroup avsäger sig skyldighet att uppdatera alla framåtblickande eller andra uttalanden i detta meddelande, såvida inte lagen kräver det.
Optimistisk jobbprognos inom IT och tech inför Q1 2024
Arbetsgivarna inom it- och techbranschen förväntar sig en sysselsättningsprognos på hela +44 procent inför det första kvartalet 2024. Det är en kraftig ökning jämfört med föregående kvartal och betydligt högre än riksgenomsnittet på +22 procent. Det visar Experis Arbetsmarknadsbarometer för det första kvartalet.