”Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life”. Det här citatet sägs ha yttrats av den kinesiske filosofen Confucius och är ett mantra som är lika aktuellt idag som då. Men hur ser det egentligen ut med möjligheterna till jobb på den svenska marknaden – och vilka är specifikt IT-jobben att satsa på om man vill ge sig själv bästa möjliga förutsättningar att få jobb?
Vi har gått igenom Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognos och sammanställt tre IT-yrken som det ser ljust ut för, baserat på Arbetsförmedlingens siffror och underlag!
Spelutvecklare
En spelutvecklare är en person som ser till att en idé blir till ett verkligt spel. Enkelt förklarat kan man säga att en spelutvecklare oftast jobbar med antingen design, grafik eller programmering. En speldesigner tenderar att vara en mer senior roll med ett övergripande ansvar, medan en grafiker arbetar med spelets visuella dimension. Programmerarens jobb består i sin tur av att skriva koden som ligger till grund för hela spelet.
Prognos: Mycket stora möjligheter till arbete som denna typ av utvecklare, både år 2022 och 2026.
Lönestatistik: Siffror från Arbetsförmedlingen visar att den viktade genomsnittslönen för alla jobb inom det här yrkesområdet är 43 800 kr.
Tre egenskaper som är bra att ha i det här yrket: konstnärlig förmåga, kommunikativ förmåga och samarbetsförmåga.
IT-arkitekt
En IT-arkitekts roll centrerar kring de IT-system som används på en arbetsplats och att se till att IT-strukturen fungerar. De agerar ofta länk mellan den som utvecklar tekniken och den som använder tekniken. Exakta titlar varierar mellan olika organisationer, men några vanliga IT-arkitektsroller är verksamhetsarkitekter, lösningsarkitekter, mjukvaruarkitekter och infrastrukturarkitekter.
Prognos: Mycket stora möjligheter till arbete år 2022 och 2026.
Lönestatistik: Siffror från Arbetsförmedlingen visar att den viktade genomsnittslönen för alla jobb inom det här yrkesområdet är 48 500 kr.
Tre egenskaper som är bra att ha i det här yrket: pedagogisk förmåga, analytisk förmåga och kundfokus.
Systemutvecklare
Precis som namnet antyder så arbetar en systemutvecklare med att utveckla IT-system, både nya IT-system eller delar av befintliga. Programmering är grunden i yrket. Tre angränsande roller är mjukvaruutvecklare, applikationsutvecklare och webbutvecklare, som enkelt förklarat kan ses som varianter av systemutvecklare. Jobbar man inom något av dessa tre yrkesområden så ansvarar man för mer avgränsade delar av ett IT-system.
Prognos: Mycket stora möjligheter till arbete på både ett års och fem års sikt.
Lönestatistik: Siffror från Arbetsförmedlingen visar att den viktade genomsnittslönen för alla jobb inom det här yrkesområdet är 45 500 kr.
Tre egenskaper som är bra att ha i det här yrket: analytisk förmåga, problemlösningsförmåga och samarbetsförmåga.
På jakt efter ett jobb inom IT-jobb? Sök bland Experis lediga tjänster!
Källa: Arbetsförmedlingens yrkesprognos
Framtidsyrken inom IT – dessa ska du satsa på om du vill ha jobb
Det finns en enorm bredd inom vad du kan jobba med i IT-branschen, så vilka ska du satsa på om du vill ha jobb? Vi har gått igenom Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognos och valt ut tre IT-jobb som det ser ljust ut för – både på ett års och fem års sikt.