Skydda dina mejl
I våra inkorgar samlas våra liv, kontakter, information, kvitton, tidsbokningar, avtal m.m. Vi är till stor del beroende av dem och de är fyller en viktig funktion, men det är även det som gör dem så utsatta. Om du inte tar hand om ditt e-postkonto och skyddar det ökar risken för att du blir drabbad av intrång och att någon som inte ska ta del av dina uppgifter gör det. Vi har tagit fram fem enkla tips för hur du stärker säkerheten kring din e-posthantering:
1. Använd minst två mejladresser
E-postkonton kan leva väldigt länge och ofta samlas väldigt mycket skräp där. Fundera över hur du använder din mejl. Vilka är de viktigaste kontaktytorna och vilken information behöver jag skydda mest? Skapa två olika konton, ett primärt och ett ”slit och släng”-konto som kan användas för t.ex. klubbmedlemskap, reklamutskick etc.
2. Har du för många konton
Även om det är bra att ha fler e-postkonton att tillgå så är de inte heller bra att ha för många. Alla dina konton kan innehålla känsliga uppgifter och har du inte kontoll över dem så kan de lätt hamna i fel händer. Se till att först och främst se över vilka konton du har för att därefter undersöka hur många kan jag klara av att ha och hur många som faktiskt används. Avsluta de som du inte behöver och sätt upp konsekventa säkerhetsregler för konton du vill ha kvar
3. Samla dina lösenord under ett lösenord
Vi känner nog alla igen oss. Att hålla koll på lösenord är inte lätt. Det brukar ofta leda till att man hittar ett som är lätt att komma ihåg och inte allt för enkelt att lista ut. Sedan använder man samma, eller liknande, lösenord till sina 3 000 andra konton.
En lösning på detta är att använda en lösenordshanterare. På så sätt kan du ha olika lösenord på alla dina konton och kontrollera dessa med ett lösenord. Det blir bara ett lösenord att komma ihåg och du får hjälp att skapa starka och unika lösenord.
En lösenordshanterare hjälper även mot falska sidor. Om du har blivit omdirigerad till en bedräglig kopia av sidan du egentligen skulle till så kommer lösenordshanteraren inte att logga in dig.
4. Skydda dig och använd sunt förnuft
Det är viktigt med skydd när du surfar på nätet eller använder mejl. Se till att du använder ett filter som kan upptäcka skadliga meddelanden och de tär t.ex. viktigt att kontrollera leverantören vid val av t.ex. brandvägg. Sen gäller du ju såklart att tänka efter och använda sunt förnuft innan du öppnar vissa mejl, laddar ner bilder eller klicka på suspekta länkar. Undersök alltid, i den mån du kan, vid minsta känsla av oro. Var kom mejlet ifrån? Ta en stund till eftertanke innan du delar din information med någon som erbjuder dig något. Om något låter för bra för att vara sant – så är det också det.
5. Använd inte din jobbmejl för privat bruk
Arbetslivet och det privata flyter ibland samman. Många har t.ex. samma mobil på jobbet som de har privat. Och när fler jobbar hemma blir ju arbetsutrustningen en med normal del av hemmet. Men de ska inte beblandas allt för mycket. Din jobbmejl ska användas till arbetet. Du utsätter din arbetsgivare för risker om du använder din e-post från arbetet till privata ärenden. Det ökar risken att din arbetsplats utsätts för skadlig kod och bedrägerier.
Till sist: Håll koll!
Se till att regelbundet kontrollera vad som händer på dina konton, så du är säker på att direkt känna igen när något ovanligt händer. För kom ihåg, om något verkar för bra för att vara sant, så är det troligtvis det.
5 tips för säkrare e-posthantering i vardagen
E-postens status i vår omvärld har en speciell plats i vår hjärtan och har blivit en viktig del av kommunikationen, såväl privat som professionellt. Mejlen är idag navet på arbetsplatsen, det är där kontakter initieras, information fördelas och själva navet i hur du styr upp din dag. Privat kan du knappt ens shoppa online utan att behöva ange din mejladress. Så därför behöver den hanteras varsamt och skyddas på rätt sätt.