Ny undersökning: Brist på IT-kompetens driver svensk kompetenskris

En ny undersökning från Experis avslöjar att IT-kompetens är den största bristvaran på den svenska arbetsmarknaden. Hela 26 procent av arbetsgivarna uppger att de har svårt att rekrytera IT-kompetens, och inom IT-branschen är siffran så hög som 83 procent.
IT-kompetens toppar listan över bristkompetenser
– Kompetensbristen i Sverige har nu legat på en rekordhög nivå i över fem år, med den teknologiska utvecklingen som en av de starkast drivande faktorerna. På en föränderlig arbetsmarknad ökar behoven av att digitalisera verksamheten inom samtliga branscher, så efterfrågan på IT-kompetens lär knappast minska över tid," säger Helen Remnås, Managing Director på Experis. 

 

IT-kompetens toppar listan över bristkompetenser 

Undersökningen, som omfattar över 40 000 arbetsgivare världen över visar att IT-kompetens toppar listan över bristkompetenser både i Sverige och internationellt. Var fjärde arbetsgivare i Sverige har svårt att rekrytera rätt IT-kompetens, vilket är betydligt mer än ingenjörskompetens och logistikfärdigheter som delar andraplatsen med 17 procent. 

 

Kompetensbristen har bitit sig fast på en hög nivå 

Totalt uppger 76 procent av svenska arbetsgivare i samtliga branscher att de har svårt att hitta rätt kompetens, en siffra som är i linje med det globala genomsnittet på 74 procent. Detta innebär en fördubbling sedan 2015, då endast 39 procent av arbetsgivarna rapporterade kompetensbrist. I Sverige har kompetensbristen legat på samma höga nivåer sedan 2019.  

Inom IT-branschen är det 83 procent av arbetsgivarna som har svårt att rekrytera rätt kompetens, vilket är strax efter hälsa, sjukvård och Life science som toppar listan med 84 procent. 

– Framtidens arbetsmarknad kommer att behöva mer IT- och ingenjörskompetenser, och all den talang som krävs kommer inte att kunna hämtas från universitet och högskolor. Arbetsgivare som idag har svårt att rekrytera behöver ta ett större ansvar för att omskola och vidareutbilda befintlig talang så att kompetensen matchar de verkliga behoven, säger Helen Remnås. 

 

Så försöker svenska arbetsgivare tackla kompetensbristen 

Den vanligaste strategin bland svenska arbetsgivare för att locka kompetens är att erbjuda mer flexibilitet (20 procent) och högre löner (19 procent). Detta skiljer sig från det globala genomsnittet, där den vanligaste metoden är att erbjuda kompetensutveckling och omskolning, en strategi som används av 28 procent av arbetsgivarna.