Variation är nyckeln
Små bokstäver,
stora bokstäver, siffror, speciella tecken och kvav på längd. Det är mycket att
tänka på när det är dags att välja ett nytt lösenord, ofta var tredje månad,
som man dessutom ska memorera. Men dessa regler finns där för att skydda dig,
för hoten lurar där ute.
Vill
komma åt dina uppgifter
I vår digitala värld har vi möjlighet att komma åt och förflytta information på nolltid. Det innebär att känsliga uppgifter om dig som t.ex. personnummer, bankuppgifter och journaler finns lagrade där ute. Och skulle dessa hamna i fel händer kan någon få reda på saker de inte ska veta eller utföra köp i ditt namn. Detta ska ju inte få hända, men det finns många som ägnar mycket tid åt att göra just detta och det är något vi behöver skydda oss mot. Det absolut minsta du kan göra för att undvika detta är att använda ett lösenord som är svarare att hacka.
Metoder
Alla lösenord går att hacka, om någon nu vill. Det är din uppgift att se till att det ska bli så svårt och ta så lång tid som möjligt. Och en första sak att tänka på är vilka metoder som används. Några av de vanligaste sätten bedragare använder för att komma åt dina uppgifter är Phising och Brute Force.
Phising
Phising innebär att någon försöker får dig att fylla i känsliga uppgifter, kan vara ett personnummer, lösenord eller kontonummer. Detta sker vanligtvis via mejl eller SMS. Men kan även göras via telefonsamtal eller genom att någon kommer fram till dig på gatan. Undvik att bli lurad genom att helt enkelt vara försiktig. Klicka inte på länkar som verkar misstänksamma och lämna aldrig ifrån dig uppgifter om du känner dig det minsta osäker.
Brute force
Brute force är en form av kryptering som testar lösenord för att komma in på ditt konto, eller testar vanliga lösenord mot ett stort antal konton. Det fungerar vanligtvis så att först testas vanliga lösenord såsom ”password” eller ”123456”. För att sedan gå vidare mot att testa vanliga fraser och till sist alla möjliga kombinationer sett till de val man har på ett tangentbord. Det är därför ett starkt lösenord ska innehålla olika former av karaktärer, men framförallt vara så långt som möjligt. Ju längre lösenord, desto längre tid tar det för krypteringen att lista ut ditt lösenord. T.ex. om ditt lösenord är 8 tecken långt tar det ca 29 timmar att testa alla möjliga kombinationer, men är det 11 tecken kan det ta upp till 646 år innan ditt lösenord knäcks.
Dags för nytt lösenord? Hur ska du tänka?
Det har blivit dags att skapa ett nytt konto eller byta lösenord på jobbet. Då kan det vara lätt att falla in i gamla vanor eller välja något som är enkelt att komma ihåg. För visst känns det tufft med alla val av stora bokstäver och speciella tecken som måste in. Men av det som vi lärt oss här kanske vi förstår mer av nyttan med det och att välja ett lösenord med omsorg, för genom en liten skillnad skapar du mycket större säkerhet för dig själv. Tänk på detta:
1. Undvik vanliga lösenord
Använd sunt förnuft och använd inte de allra vanligaste lösenorden.
2. Var unik
Tänk på att vara unik. Använd något som inte är direkt kopplat till dig och undvik fraser och citat. Använd gärna ord som inte är direkt kopplade till varandra. Det blir enklare att memorera. Tänk även på att inte använda samma lösenord om och om igen.
3. Ju längre desto säkrare
Om du inte vill bli hackad så är alltid ett längre lösenord bättre än ett kort och komplicerat. För bara ett tecken mer ger så mycket större säkerhet.
Hoppas att den här artikeln har gett lite insikter i hur viktigt det är att välja ett bra lösenord. För genom att lägga lite mer tid och omsorg i valet ger så mycket större säkerhet.
Exempel på lösenord som är svåra att knäcka men lite enklare för dig att komma ihåg:
?Hund63golv&bra
%Vad23Spela#viol
=Flyg76Katt99?