Business Intelligence Analyst som ser världen i siffror

Experis konsult Mya Istanbouli jobbar som Business Intelligence Analyst och har som uppgift att värdera händelser i hela världen och omvandla dessa till efterfrågan på kundens produkter. Det här året har det varit stora händelser som påverkat hennes jobb.

Experis konsult Mya Istanbouly gör succe på sitt nya uppdrag. Efter att kunden uttryckt sig lyriska över Mya bestämde vi oss för att be henne berätta om sitt arbete som konsult på Experis.

Fördel att vara engelskspråkig när du jobbar globalt

Att jobba som Business Intelligence Analyst är varierande och händelserikt säger Mya. Det är inte bara interna beslut som påverkar jobbet, utan det är minst lika mycket händelser runt om i världen. Och eftersom uppdraget också innebär mycket globala kontakter är det engelska som gäller. Självklart är det en stor fördel då att ha engelska som modersmål.

Australiensiska Mya flyttade till Sverige för 4 år sedan. Med en äkta australiensisk accent erkänner hon med ett skratt att den absolut innebär fördelar. Hon får alltid med sig folk och det blir lätt skratt när hon drar ett skämt, även om Mya själv misstänker att det är lika mycket dialektens förtjänst.

Mya har under sina år i Sverige hunnit med att både jobba men också studera svenska i 16 månader. Det har gett henne goda kunskaper i svenska språket även om hon just nu pratar engelska i jobbet.

Försäljningsmål som påverkas av omvärlden

I arbetet med Business Intelligence så är hela världen Myas arbetsfält. Kunden är en stor global verkstadskoncern och i arbetet med att ta fram prognoser över framtida efterfrågan för kundens produkter tittar Mya på vad kunden ska sätta för försäljningsmål och mål vad gäller marknadsandelar. För att göra det  måste hon väga in alla stora händelser i sina beräkningar.

-       Rysslands intåg i Syrien och den pågående flyktingkatastrofen är båda händelser i närtid som har påverkat och fått mig att revidera mina prognoser, säger Mya. Det jag kommer fram till utifrån omvärldsanalyser och fakta kring dagens försäljningssiffror i ett visst land eller en viss region, det styr ju tillverkningen här i Sverige.

Experis stora nätverk är en fördel

Att jobba på Experis är en stor fördel och Mya skulle gärna fortsätta som konsult på Experis.

-       Jag har mycket på gång och hinner inte nätverka så mycket som jag skulle vilja. Då är det bra med en stor aktör som sköter nätverkandet åt mig. Eftersom jag vill fortsätta jobba som konsult så är Experis bästa företaget för mig.

Sin konsultchef har Mya en bra relation med. Mya gillar att de inte har överdrivet mycket kontakt men samtidigt så är konsultchefen Lina där när det gäller och hon finns alltid tillgänglig. Hon träffar också andra Experiskollegor som också är hos samma kund.

Mya har hittat rätt nisch även för framtiden

I framtiden vill Mya fortsätta jobba med Business Intelligence, gärna med ett ännu större globalt fokus än idag. Hon ser också framför sig att hon leder ett team av analytiker och att hon hanterar mer data och avancerade tekniska analysverktyg.