Chefsjobb drömmen för många svenskar

Svenska folket drömmer om att bli chef! VD och personalchef är de två absolut populäraste yrkena i Sverige och hela fem av våra tio populäraste drömjobb är faktiskt ledaryrken.

Chefsjobben lockar mest

Top 10-listan visar tydligt att chefsjobben väger tungt. VD, Personalchef, Försäljningschef och Produktionschef ligger alla på topp 10-listan över svenskars drömjobb.

Vi ser även tre nykomlingar på listan. Administratör, Projektledare och Säljare tar alla plats på listan för första gången. 

Tidigare år har fler äventyrliga jobb varit med på listan, så som fotograf, äventyrare och musiker, men i år har de fått ge vika för mer traditionella yrken.

 

Topp 10-lista drömjobb

 

Personlig utveckling gör jobbet till en dröm

Varför är då jobbet ett drömjobb? De allra flesta anger att jobbet är spännande och personligt utvecklande. Men även möjligheten till stor personlig frihet och möjligheten att hjälpa andra väger tungt.

Status och hög lön däremot är inget som gör ett jobb till ett drömjobb. De hamnar i botten på svarslistan och totalt anser bara 6 procent av svenskarna att de är drömjobbsfaktorer.

Varför är ditt jobb ett drömjobb?

 

Drömjobbet är viktigt, även om vägen dit är längre ibland

Hur viktigt är det att nå drömjobbet? För 70 procent av svenskarna är det viktigt att nå drömjobbet. Så hur stor är sannolikheten att vi faktiskt når våra drömjobb?

För 45 procent är inte gapet mellan nuvarande jobb och drömjobb inte stort, däremot så anger två av tre att de behöver byta bransch för att nå drömjobbet. Bland unga paneldeltagare hittar vi den största andelen branschbytare.

Vi är övertygade om att vi får drömjobbet

Resultatet visar också att två av tre svenskar tror att de kommer att nå sitt drömjobb. Det är faktiskt bara 9 procent som är övertygade om att de inte når sitt drömjobb.

Tror du att du kommer nå ditt drömjobb?

Bland de som inte tror att de kommer att nå drömjobbet, är bristen på rätt kontakter den mest bidragande orsaken, tätt följt av fel utbildning och en känsla av att det är för sen att börja om.

Om du inte får jobbet, vad är din förklaring?

 

 Hitta ditt drömjobb här.

 

Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes under januari 2015 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studenter. 4 428 personer har svarat på frågorna om drömjobb.