Våriga händelser att se fram emot

Efter en lång och mörk vinter har det snart blivit dags att lägg undan vantar och mössor för att sola sig i vårvärmen. Innan sommaren är här kan vi se fram emot dessa våriga händelser:

Kopp te i solen

Flyttfåglarna kommer tillbaka
85 procent av landets fågelarter lämnar landet under vinterhalvåret, enligt Naturhistoriska riksmuseet.  De flyger söder ut när vädret här blir för kallt, när dagarna skymmer och insekterna inte längre går att få tag i.

Man brukar skilja på lång- och kortflyttare. De sistnämnda flyger så kort som möjligt för att kunna leva ett drägligt liv när kylan bitit sig fast i Sverige. Långflyttarna däremot, nöjer sig inte med någon liten flygtur, utan beger sig vanligtvis till Afrika eller Asien.

Men snart återvänder våra kvittrande vårtecken. Under mars månad kommer kortflyttarna för att i april-maj få sällskap av långflyttarna.

Ljusare tider på väg

Natten mellan den 26 och 27 mars börjar sommartiden.  Det innebär förvisso att du får en timme mindre sömn – men det gör också att dagarna känns längre, eftersom kvällarna bara blir ljusare och ljusare. När sommartiden väl har börjat är det inte långt kvar tills gatorna sopas, cykeln kan plockas fram och vårskorna knytas på. Innan du vet ordet av kommer du att äta din första glass i solen.

Temadagar att se fram emot

Du är säkert bekant med Kanelbullens dag den 4 oktober och firade säkert semlan den 9 februari.  Men visste du att nästan alla dagar har ett särskilt tema, något som bör uppmärksammas lite extra? Under våren kan vi bland annat se fram emot följande dagar:

25 februari – Grapefruktens dag
1 mars – Krama en bibliotikarie-dagen
7 mars – Punschrullens dag
25 mars – Våffeldagen

Andra teman under våren hittar du här