Karriärtips 1 av 6 – Hur skriver jag ett CV?

Många av oss går snart eller har redan gått på efterlängtad semester. En ledighet fylld av skratt, vänner, familj, nypotatis, jordgubbar, sol och värme. Många dagar bara svischar förbi men det finns också dagar när du har en stund för dig själv. När du kan reflektera över var du står i karriären och vad som skulle kunna vara ett nästa steg. För att hjälpa dig att investera i dig själv kommer vi att lägga ut små enkla karriärtips som kommer hjälpa dig att ta nästa steg i din karriär.

Hur skriver jag ett CV?

Ditt CV ska vara en genomgång av vad du har gjort hittills i ditt yrkesliv. Syftet är att ge en översikt över dina kvalifikationer.

Börja därför med ditt personliga brev som är en sammanfattning av dina personliga egenskaper, din nyckelkompetens och på vilket sätt den kan komma till nytta i den roll du söker. Berätta om dina tidigare erfarenheter som är relevanta för det nya jobbet, vad du kan tillföra och varför de ska anställa dig. I det personliga brevet ska du vara ärlig, undvika klyschor och inte överdriva din egen förmåga. Oavsett vilket jobb det är du söker så lönar det sig att vara sig själv. Gällande designen så räcker oftast att välja ett enkelt format, en mall på nätet och fokusera på att innehållet är bra.

 

Ett CV ska innehålla:

  • Personuppgifter - gärna foto

  • Utbildning - beskriv vilka som är relevanta för tjänsten

  • Arbetsplatser/erfarenheter - skriv kortfattat om vilka arbetsgivare du har haft och beskriv gärna dina resultat och vad du har uppnått

  • Speciella uppdrag - hänvisa till uppdrag som är relevanta för jobbet du söker

  • Övriga kvalifikationer - kunskaper med relevans för jobbet

  • Referenser - uppges inte förrän de begärs.

Lycka till!