7 steg till ett mer jämlikt företag

Att många företag saknar kvinnor på ledande positioner är knappast någon nyhet. Men hur gör man för att förändra detta omoderna mönster? Här har vi listat sju sätt som gör ditt företag mer jämställt.

Många menar att världen är en mer jämställd plats idag än vad den var för bara tjugo år sedan. Sverige är ett av länderna som ligger i framkant gällande utvecklingen, men trots detta är det långt kvar till att vårt samhälle kan kallas jämställt.

Rapporten7 steps to conscious inclusion behandlar ämnet hur man får in fler kvinnor på ledande positioner. Rapporten har tagits fram av ManpowerGroup och baseras på över 200 kvalitativa intervjuer med chefer från olika delar av världen.

Enligt rapportens resultat måste vi arbeta mer med ”conscious inclusion” för att komma till rätta med problemet. Det innebär att vi alla måste arbeta mer medvetet för att inkludera kvinnor i högre positioner – och inte kasta bort den kompetensen. Frågan är bara hur man ska göra det på bästa sätt? Enligt rapporten kan dessa 7 steg vara till hjälp.

Consious inclusion – så funkar det

1. Börja med dig själv
För att en förändring ska vara möjlig måste man börja med att rannsaka sig själv. Tror du på det här – på riktigt? Engagemanget måste vara genuint och äkta.

2. En engagerad ledare
Chefen på företaget måste vara engagerad i frågan för att förändring ska vara möjlig. Det räcker inte med att ha en HR-avdelning som jobbar aktivt för att få in fler kvinnor på ledande positioner, utan chefen måste också vara med på tåget. En bra ledare inspirerar sina anställda till att se positivt på förändring.

3. Utmana antaganden
För att företaget inte ska fastna i gamla hjulspår kan det vara klokt att tänka: ”varför inte?” när en förändring är på gång. Resultatet kommer troligtvis att bli bättre än om du kopplar på en det-går-aldrig-mentalitet

4.  Förståelse för medarbetare
Se till att anställa personal som värnar om varandra – och som har förståelse för olika skeenden i livet. Om en kvinna väljer att vara mammaledig under en period ska det inte påverka hennes möjligheter att nå en högre position på företaget.  

5. En kulturförändring tar tid
Hur många föreläsningar inom jämställdhet man än går på är det inte säkert att man förstår hur man anpassar de tankarna i sin egen verksamhet. En kulturförändring på en arbetsplats tar tid och kräver en större insats än bara några seminarier i ämnet. Bland annat en initierande chef som står bakom förändringen.

6. Både kvinnor och män behövs
Det gäller att förstå att både kvinnor och män behövs inom alla områden på ett framgångsrikt företag. Kvinnor kan ibland behöva coachas till att våga säga ja och det är chefens uppdrag att ingjuta självförtroende hos alla medarbetare - oavsett kön.

7. Sätt upp mål
Att förändra ett företag från grunden tar tid. Och för att förändringen ska vara hållbar är tidsaspekten en viktig parameter. Att sätta upp mål för när man vill att ens företag ska se ut på ett visst sätt kan vara klokt. Då har man något att utgå från och något att sträva efter.